GurusBaby.com

Breech (zatvarač) prezentacija fetusa: norma ili patologije? Karakteristike i posljedice rađanja dječaka

mrvice udoban

Jedan od 20 trudnica dijagnosticirana prije rođenja zatvarač fetus. Šta to znači? Norma je ili patologija? Kako će rad, a ono će biti posljedice za dijete?

Šta je karlice (zatvarač) prezentaciju

Većina djece u poslednjim nedeljama trudnoće take položaj u utrobi ass gore. Zatim tokom rada u našem svijetu u početku smanjiti kroz glavu, a nakon što je - cijelo tijelo. Kada se rađa zatvarač prezentaciju fetusa i glavu.
fetalni položaj
U isto vrijeme na ulazu u porođajni kanal može biti:

 1. stražnjice (karlične prezentaciju): Baby kao kompas, oduzet na pola, noge proširena duž tele i pritisne protiv njega, a gomile su u blizini glave. Ovo je najčešći opciju.
 2. Dupe i noge (Breech prezentacija): Pipsqueak "sjedi" kao turskog sultana, savijanje noge u kukovima i koljenima i prešao ispred potkoljenice.
 3. gomile (Foot previa): Plod kao što su, kako stoji na jednoj ili obje noge, izostavljajući zaustavljanja.

Kada i kako dijagnosticirati zatvarač

Tokom svog intrauterinog života seronjo stalno u pokretu, plutajući, kao riba u akvariju. U prosjeku, do 32 tjedna, i kada polihidramnion ili male veličine fetusa - i kasnije, plodove vode tako da se protežu maternice, da beba imati priliku ne samo da se pokrene, ali i za pokret, počevši od zidova njegove "kuće". Većina djece u 36 tjedna zbog svoje velike veličine može kretati samo ruke i noge, ali situacija se promijenila u utrobi više nije na snazi. stoga a stražnjica, kako navodi dijagnoza tek nakon 36 tjedna ili sa početkom rada za prijevremeni rada. Prije toga, pronalaženje glave fetusa ispod dijafragme, a ne ulaz u karlicu, doktor samo tiho navodi na činjenicu da u ovom trenutku je seronjo stražnjice naniže.
fetus na ultrazvuku

načine odrediti položaj fetusa u utrobi neke:

 • prema palpitacije: Iskusan ginekolog, u potrazi stetoskop mjestu gdje je najbolje da se čuje srca fetusa može reći Mama, šta položaj u materici sada zauzima svoje puzozhitel.
 • na promiješatiAko majka osjeća oštar gura trbuha, onda beba je glavu.
 • Na pregled i palpacija (palpacija) ženu trbuh: Čvrsto protiv prednjeg trbušnog zida, dlanovi liječnik može odrediti čvrstu fetusa glave, savijena kolena i mekom dupe.
 • Vaginalni pregled pri poroduSa otvorenog grlića ginekolog prst ispituje predstavlja dio djeteta. To može biti teško kosti lubanje ili kostura lica sa glavicom prezentacije, stražnjici, prste ili stopala - na zatvarač.
 • koristeći ultrazvuk: Najprecizniji način.

Zašto je voće odbio dupe

Ako dijete "voli" da bude u moje majke stomak nije način na koji većina dece, ginekolog je uvijek pokušava da pronađe uzrok. Može postojati nekoliko:

 1. Anatomske karakteristike materice.
 2. Najčešći i lako se oblikuje fetusa uterusa - u obliku jajeta "nos" dole. Krivinama, sedlo ili dva roga uterusa ožiljak ili hipertonije, velika mioma čvorova ometa slobodno kretanje puzozhitel i povećanje svoje "veličine" postaje nepremostiva prepreka na odgovarajući red.

 3. Veća ili manja od druge, sposobnost fetusa da aktivno roll.
 4. Kada polihidramnion beba na rođenju može promijeniti položaj barem svaki dan, a kada oligohidramnion već 32 sedmica je "zaglavio" u nezgodan položaj, uključujući preko ili guzicu. Ograničiti kretanje mrvice tumor u karlici na mama, niske položaj ili placenta previa, uske ženske zdjelice kosti.

 5. Zdravstvene probleme bebe.
 6. Kongenitalna hidrocefalus, ili, obrnuto, premala veličina fetusa lobanje, generalni nerazvijenost zbog prematuriteta, genetski ili metaboličkih poremećaja, veliki vanjski tumor ili kičmene hernije doprinose ili pretjerane ili smanjenje motoričke aktivnosti bebe.

 7. U nekim slučajevima, pronaći uzrok zatvarač ne.

Kada zatvarač - je norma, a kada - patologija

Biti rođen naopako, dijete je najveći i najčvršći dio tijela aktivno pomaže da se otvori vrata maternice žena i proizvodi širok porođajnom kanalu. Nakon erupcije glave i nakon ramena ostatak tijela babica lako uklanja čak i bez guranja.

Breech mekan i puno uži od glave fetusa ne može proširiti prsten karlice majke koštanog a. Dakle, postoji rizik da je beba "zaglavio", a u trenutku izvlačenja povrede će se primjenjivati. stoga norma može se smatrati samo situacija u kojoj karlice veličine žene su toliko velike da se mogu lako "propustiti" glavu djeteta.

Osim toga, opstetričari razmotriti nekoliko važnih tačaka:

 1. Što duže to je rođenje majke, lakše će se desiti pravi.
 2. Žena ne bi trebala biti gruba anatomske abnormalnosti maternice i poroda kanala.
 3. U drugoj fazi rada treba da se odvija kada je cijeli kesu pred potpuno otvaranje cerviksa.
 4. Majka ne bi trebala biti slab rad aktivnost ili ozbiljne bolesti.
 5. Porođaja treba uzeti iskusnog ginekologa.

Ukoliko se ne ispune ovi uslovi, isporuci prirodnog karlične smatraju nenormalnim i opasno za bebu i majku.

Kakva je opasnost zatvarač

rođenje stražnjice
Porođaj - je vrlo kompleksan biomechanism. Tokom postepeno otvaranje vrata maternice i uzalud pokušaja dijete nije jednostavno gura prema izlazu, i čini spor, ali obavezno rotaciju oko uzdužne osi tijela. U ovom slučaju, priroda je uređen tako da dio beba tele je u potpunosti prilagođena konturama kosti karlice prsten njegove majke. Ali, to je u glavicom prezentacija! Kada je takav uspješan poređenje zatvarač ne može biti tako često beba povređen. Posebno je opasno kada se uspravio glavu (kao što je trebalo da se nagnuo naprijed i pritisnuo bradu na grudi), bacanja. Onda lubanje beba ulazi rođenja kanala majka najveći po veličini. Kao rezultat toga, - džemovi, hiperekstenzija vratne kralježnice, malog mozga oštećenja. I odlazi na ženu, cervikalne razderotine i perineuma, pubične simfize raskorak je praktično zajamčena.

Još jedan ozbiljan problem - kabl stezanje. Kada se glavicom plovila hrani fetus rođeni nakon glavu, pa kada su cross-stezanje tijela djeteta u porođajni kanal postoji opasnost od kisika gladi. Breech kabl petlje pada nakon dupe, a zatim usporava proces porođaja, jer je potrebno maternice da gura širi i guste grudi i glavu djeteta. U ovom trenutku se pupčana vrpca je priklješten između kostiju zdjelice majke i rebara beba, i dotok kiseonika do fetusa je smanjena ili potpuno zaustavljen. Djeteta, osjećaj iznenadne hipoksija, Uzima dah, gušenja na amnionske tekućine. stoga prirodni porođaj u zatvarač pozicija je uvijek vrlo visok rizik od intrauterinog aspiracije, gdje plodove vode se često kontaminiran hemijski agresivne mekonijum, u pluća fetusa. Ovo je vrlo ozbiljna situacija, što je rezultiralo, barem u težnji pneumonije, hipoksično-ishemijskog oštećenja mozga, pa čak i fetalni ili postnatalni smrti bebe.

više opasna situacija nastaje kada za nepotpune cerviksa sipa plodove vode. Oni stvaraju snažan protok, zatezanje petlje moždine i ispravio noge fetusa. Kao odgovor na takav iznenadni jak stimulacija cerviksa spazmiruyutsya, uvelike sužava cervikalni kanal. Tipično, beba stalno zaglavi u njoj na gornjeg abdomena, gdje jetre i slezene. Snaga kružnog mišića vrat toliko velika da je bukvalno gazi ovih tijela mrvice, što dovodi do njihove rupture i intra-abdominalnog krvarenja. Hitne teško operaciju je potrebno da spasi živote. Osim toga, kompresije vene uzrokuje nakupljanje krvi u gornjoj polovini tela, koje je komplikovan rupture krvnih sudova i razvoj krvarenja u komore i moždane tvari u beonjače, ispod kože na licu. To je puna formiranje grubo neuroloških poremećaja, hidrocefalus, cerebralne paralize.

Video: Simulacija rođenih na fakultet na Sveučilištu Južne Karoline

Posljedice karlične prezentaciju za dječake

To je jedna stvar kada se sa glavicom prezentaciju skrotum beba sigurno skriven između prešli bedra i dolazi nakon većeg glavu i torzo. Drugi - u bilo koju vrstu zatvarač. Osjetljiv i lako ranjiv skrotum morati bukvalno otkrivaju porođajni kanal, da se osjećaju jak trenja i kompresije vrata maternice i karlice majke. Prilikom pokušaja snažan kompresije tijela dovodi do preliti vene obavija testisa. Kao rezultat toga - izražen posttraumatskog edema i upala, što dovodi do pogoršanja opskrbe krvi u testisima. Rezultat - reproduktivnih poremećaja različite težine.

Rani posljedica može biti aspiracija upale pluća. Uostalom piskavac bol u utrobi počinje da "plače" gušenja amnionske tekućine.

Tako da je dječaka u zatvarač prezentacija danas se izvlači iz majčinoj utrobi samo kroz carski rez.

Kako da isporuči zatvarač

Ako nakon perioda od 30 tjedna, fetus "preferira" položaj glavu gore, u nekim slučajevima, uz pomoć fizičkih vježbi i pronalaženje držanje moje majke ležao na svojoj strani sa podignutim karlice moguće "nagovoriti" da beba prevrnuti. Ali često, ponovo zauzima više udoban položaj za njega, pogotovo ako se ima anatomski uvjetima. Ponekad, na vlastitu odgovornost, lekar pokušava da bi vanjski red bebe, gurajući ga svojim dlanovima. Ali, to je puna vrlo opasna komplikacija za ženu i za dijete, jer takve metode se koriste sve manje i manje.

Priprema za porođaj
Vjerovati iskusnog doktora. To će uporediti veličinu zdjelice majke s njom puzozhitel dimenzija. Ako očekujete Žena, i rađanje kanala mama dovoljno širok, može postojati prirodni porođaj. Anesteziju žena nužno dobro, uvesti lijekovi koji sprečavaju cervikalni grč. Čak i ako je majka sanjali vertikalna poroda, tokom rada i bilo kakve pokušaje da je morala da legnem dok ne možete pukao vodenjak. Kada rezanja dlanu doktor voće će se primjenjivati ​​pritisak na perineum rađanje zadržati ispred vremena ispraviti noge djeteta, koliko je to moguće, čime se povećava porođajni kanal i olakšavanje prolaz fetalnog glave.

Ako su utrobe, ili isporuku zatvarač dječaka priznat patološke (vidi gore uslovi), pred-trudnice i hospitaliziran sa početkom rada obavlja carskim rezom. Samo na taj način može osigurati opstetričari i majka i dijete od svih opasnih komplikacija.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani
Karlične prezentacijuKarlične prezentaciju
Kao fetus u razvoju u 39. tjednu trudnoće?Kao fetus u razvoju u 39. tjednu trudnoće?
Karlične prezentacijuKarlične prezentaciju
Karlične prezentacijuKarlične prezentaciju
Karlične prezentacija fetusa 36 sedmicaKarlične prezentacija fetusa 36 sedmica
Karlične prezentacija fetusa 32 sedmicaKarlične prezentacija fetusa 32 sedmica
Karlične prezentacijuKarlične prezentaciju
Karlične prezentacijuKarlične prezentaciju
Karlične prezentacija: PrenatalKarlične prezentacija: Prenatal
Karlične prezentacijuKarlične prezentaciju
» » » Breech (zatvarač) prezentacija fetusa: norma ili patologije? Karakteristike i posljedice rađanja dječaka

© 2011—2022 GurusBaby.com