GurusBaby.com

Apgar

apgar2

Čim beba dolazi na svijet, on prolazi po prvi ispit u mom životu na nezavisnost, stroga ispitivači koji su doktori. Stavili Apgar, podižući ga isprazniti iz bolnice, u budućnosti je potrebno za dječje klinike.

Porođaja doživljava puno stresa. Mali je odmah u hladnom okruženju i nepoznat da ga, s obzirom da je razlika između tijela majke i isporuku sobne temperature više od 10C. Veoma velika razlika između pritisak zraka i plodove vode. Osim toga, kada dijete ulazi u svijet svjetlila i glasne zvukove. I što je najvažnije - on ima da jede, diše i krenuti aktivno. Međutim, generički stres je također potrebno, jer on radi najvažnijih fizioloških mehanizama. Zahvaljivanje mehanizmi beba počinje istraživati ​​svijet oko sebe. Tijekom poroda tijelo bebe proizvodi hormone stresa, a zatim počinje vid, sluh, miris, okus i dodir. Ovo se dešava kada rezultat porođaja - je povoljna, a beba je rođena fiziološki zdravo.

Video: Apgar skor. Serija 79 nedelja trudnoće Tjedan

Fiziolog Ilya Arshavskii predložio da koriste Apgar razmjera, iz koje odbijaju doktora, procjenu nivoa fiziološke zrelosti djeteta.

Apgar skor s obzirom na sljedeće pokazatelje: disanje, rad srca, mišićni tonus, refleksi i boju kože. Za svaki pokazatelj, dijete dobije ocjenu od 0 do 2, od kojih je maksimalni iznos je 10 poena. Mjereno performanse dva puta u prvom i onda u petoj minuti života, zbog tog dvostrukog figuru. Tako, rezultati bodova: Od 7 do 10 je normalno, od 4 do 6 ukazuje na male depresije i 0-3 karakterizira teška depresija.

Video: Apgar skor: šta je to?

Za opće stanje ovog Apgar djeteta pri porođaju se javlja u takvim pet karakteristika:

• Rad srca.
Novorođenče je često srce kuca dok obavljaju oko 140 u minuti napada. Zbog toga, otkucaja srca preko 100 otkucaja mjerena po 2 boda. Kada nedostatak kisika u djeteta, zajedno sa promjenom drugih parametara, rad srca usporava. U ovom slučaju, puls eksponent manje od 100 otkucaja u procjenjuje se na samo 1 bod i 0 bodova - potpuno odsustvo pulsa.

• Frekvencija disanja.
Klinac se mora izvršiti do 45 udisaja u minuti. Ovaj rad se procjenjuje koliko je to moguće, i to na 2 boda. Krik djeteta u isto vrijeme glasno i okupljanje. Međutim, slika je, kao i drugi, kada je novorođenče plače tiho, njegov glas zvuči kao više od stenjanje. On pokušava na svoj način da kaže kako je teško bilo u procesu rađanja. U ovom slučaju, disanje nije redovna i spor. stanje ovog djeteta procjenjuje se kao jedan rezultat. I bez obzira na to koliko ili u procijenjenom ukupnom nedostatku vrišti i disanja pokreta.

• mišićnog tonusa.
Je norma u svim novorođenčadi povećan tonus mišića kada savijena, to opravdava njihovu položaju: ruke savijene u laktovima, beba je glava svodi na grudi, ruke potpuno stisnute, noge savijene u zglobovima kuka i koljena. Kretanje bebe u isto vrijeme prekomjerne i haotično. Dijete može mahati rukama i poslati pozdrave za sve. Ovakvo ponašanje novorođenčeta se procjenjuje na 2 boda. Ako noge su blago savijena i ručicu, i kretanje beba rijetko i sporo, zatim staviti jedan poen. A u nedostatku bilo kakvih pokreta i slabi mišićni tonus - 0 bodova.

• Refleksi.
Djeca od rođenja počne da funkcioniše neuslovljen reflekse. Prvi dah je prvi plač refleks. Gutanje i sisa refleksi su važni za bebu, jer je na njihov račun, on daje sebe sa hranom. Vrlo često iznenadi roditelje refleks hoda. Svi oni pripadaju urođene reflekse. Kid je odigrao 2 boda, ako ih zovu u potpunosti. Ako je nesigurno, a onda je samo jedan poen. Au odsustvu refleksa dati 0 bodova.

• Boja kože.
Novorođenče ružičasta boja kože, a to je - 2 boda. Ako je beba tamne kože, zatim uvid u boji usana, bjeloočnica, sluznice usta membrane boja, tabanima i dlanovima. Djeca koja su rođena nakon carskog reza, često dobija više poena, jer ne nailaze na poteškoće prilikom prolaska kroz porođajni kanal i boja kože je mnogo bolje. Ako je beba odere plavičaste boje, a zatim procjenjuje se u jednom trenutku. A ravnomjerno plavičasto ili Pale - 0 bodova.

Video: Apgar (2 serije) / The Apgar (dio 2)

Glavna vrijednost Apgar skale - kako bi se utvrdilo da li je potrebno beba hitnu medicinsku pomoć. Niska stopa nataliteta se ne može nazvati ozbiljnim problemima, kao što je, na primjer, depresivno raspoloženje nakon anestezije u porođaju s carskim rezom. Kid se vraća u normalu nakon potrebne mjere i evaluacije na ovoj skali Više nije važno u njegovom životu.

Apgar

Apgar

Video: Apgar skor. Šta je to?

Udio u društvenim mrežama:

Povezani
Vida i sluha novorođenčetaVida i sluha novorođenčeta
Hipoksija kod novorođenčadiHipoksija kod novorođenčadi
Trudnoća 40 sedmica: rođenjeTrudnoća 40 sedmica: rođenje
ApgarApgar
ApgarApgar
Apgar - zašto i kako koristitiApgar - zašto i kako koristiti
ZagušenjeZagušenje
Šta je Apgar i kako ga koristiti?Šta je Apgar i kako ga koristiti?
ApgarApgar
Dijete nakon carskog rezaDijete nakon carskog reza

© 2011—2022 GurusBaby.com