GurusBaby.com

Porođaj kod kuće

rody-na-domu

Video: zhestkach! Porođaj kod kuće bez tableta protiv bolova

Prije sto godina, žena rodila kod kuće. Za pomoć često dolazila babica ili susjeda čija znanja o specifičnosti trudnoće i porođaja bile ograničene uglavnom samo svoje životno iskustvo.

U obitelji je bilo uobičajeno da imaju mnogo djece, i smrt bebe ili majke doživljavaju filozofski poniznost, vjeruju u Boga i život nakon što su ljudi smrti.

Sa razvojem medicinske nauke društvo je došlo do potrebe za priređivanje posebnih porodilišta, gdje su žene kvalifikovani medicinsku pomoć u fazi održavanja trudnoće i poroda. Zahvaljujući ovom stopa smrtnosti novorođenčadi je pala za deset puta. Manje obitelji gubi željeni djece i njihovih majki.

Organizacija akušerskim usluga posljednjih godina prolazi kroz globalne promjene. Prenatalna briga, briga za vrijeme porođaja i perioda nakon poroda, skrining i tretman žena i novorođenčadi postaju sve više high-tech. Zbog ogromne visoke cijene moderne medicinske opreme, isplativ sadržaj ICU postepeno zatvoren porodilišta sa malim brojem kreveta. Paralelno s tim, formiran specijalizirani većih medicinskih centara u kojima se pružaju trudnica od začeća do rođenja, a beba sa potrebnu količinu zdravstvene zaštite na najvišem nivou. Fokusirajući se u ovim institucijama najbolje medicinsko osoblje, njihove stalne obuke i brzo uvođenje novih naprednih tehnologija u mogućnosti da se smanji smrtnost novorođenčadi i majki na nivo najrazvijenijih zemalja zapadne Evrope.

Ono što je porođaj kod kuće

Rođenjem kod kuće razumiju situaciju u kojoj se nose-down period i odvija rođenje fetusa izvan bolnice. To može biti:

 • porođaja kod kuće, kada je u neposrednoj blizini porođaja su pozvani da unaprijed ginekolog ili primalja. Ovo je najpovoljniji opcija,
 • brzu isporuku, žena uhvaćen nigdje (Javni prijevoz, kod kuće, u trgovini, u klinici). Često se cervikalni otvor je tako brzim da kvalifikovani medicinsku njegu jednostavno nemaju vremena da se prijave. U takvim slučajevima, i majka i beba su na visokim rizikom od traume, infekcije, hipotermija, krvarenje, a beba zbog aspiracija amnionske tekućine često razvijaju upalu pluća.
 • porođaj kod kuće ili rođenje djeteta na putu do bolnice, kada dodatak je opstetrički specijalista hitne pomoći brigade. To se događa u slučaju kašnjenja postupanja ili nespremnost žena da rađaju u porodilištima. Te situacije mogu izazvati uvjerenje da bolnica ne mora ići na početku rada, i to samo kada je snažna kontrakcija, vremenski interval između kojih je ne više od 10 minuta, ili nakon pražnjenja plodove vode. Postoje individualne karakteristike toka rada u kojima može doći do vrlo brzo cerviksa u završnoj fazi isporuke nakon relativno spor početak i iznenaditi.

Prednosti porođaja kod kuće

U 70-ih godina akušerskih institucija prošlog stoljeća u razvijenim zemljama svijeta, talas septičkih bolesti kod novorođenčadi i njihovih majki u periodu nakon poroda. Pioderma, pemfigus, omphalitis, upala pluća, teška gastroenteritis, meningitis, osteomijelitis, mastitisa i endometritisa zabilježene su alarmantnom brzinom, teško je odgovoriti na liječenje, što je rezultiralo u nekim slučajevima, invaliditeta, pa čak i smrt djece i žena. Vrlo brzo je postalo jasno da je krivac bio bakterija Staphylococcus aureus epidemije, koji žive u zidovima porodilišta i da su otporni na antibiotike i sredstva za dezinfekciju. A onda je počeo tražiti načine za sprečavanje bolničkih infekcija. Jedna od metoda predloženih za razmatranje postati dom rođenja.

Koje su prednosti porođaja kod kuće?

 1. Je dijete u kontaktu s oštro ograničen broj ljudi, što značajno smanjuje rizik od prenošenja patogena s njim.
 2. Nema opasnosti od bolničkih infekcija.
 3. Donošenje novorođenče tokom porođaja i kasniji kontakt s njim svoje mikroorganizama, majka u isto vrijeme štiti je od njih zbog imunog faktora sadržanih u majčinom mlijeku.
 4. Jedna žena porođaj u poznatom u svoj dom, uz podršku članova porodice, i iskustvo manje psihološki stres.

Video: Hitna doktor uzeo isporuke kod kuće

U ovom trenutku, gotovo sve akušersku bolnice su usvojile korisne funkcije za porod kod kuće. širokoj upotrebi partnerstva porođaja, kada je otac uvijek blizu poroda, prvo uzima bebu i prerezao pupčanu vrpcu. Nakon poroda komore rade na principu stalnog Suorganizator bebu sa svojom majkom. Aktivno promoviše rano dojenje. Žena u normalnom toku postnatalnom periodu se izdaje sa zdravim mali dom za 3-6 sati. Da bi se smanjio vreme kontakta sa puerperalne bolnici mikroflore, čak i nakon carskog reza više smanjenim dužini boravka u bolnici, a konci se uklanjaju u kliniku u zajednici.

Opasnost od porođaja kod kuće

Čak i pre-organizuje i sprovodi u prisustvu pozvanih zdravstvenih radnika porođaja - to je veliki rizik za zdravlje, a ponekad i život majke i bebe. Zaista, za ovaj vrlo ozbiljan i složen proces pružiti sve je gotovo nemoguće.

Video: Close-up, porođaj sama, porođaj prirodno tips

Rizici za majku tijekom poroda kod kuće:

 1. Discoordination pojava rada komplikuje opasnost od rupture maternice, ili, naprotiv, izrazio slabost kontrakcija do njihovog potpunog prestanka.
 2. Gusta prirast placenta sa masivnim rano nakon porođaja krvarenje. Nije dijagnosticiran endometritisa, komplikuje odloženim krvarenja.
 3. Kliničkog razvoja neusklađenost karlice veličine i glave ploda, što zahtijeva hitnu primjenu podrška različitih koristi (npr overlay vakuum aspirator ili forceps), do carskog reza. U takvim slučajevima, kašnjenje može se komplikuje divergencije ili slomiti kosti symphysis pubis kod žena, teške povrede glave ili kičmene moždine djeteta, ili intrauterine smrti ploda.
 4. Prijetnja neproduktivne period izbacivanje fetusa zbog veoma kratkog kabla ili prenatalno dijagnosticiran kongenitalne malformacije (npr dermoid ciste na vratu). Bez hitnu operaciju carskog održiv i zdrav fetus neminovno će nestati prije rođenja.

Rizici za bebu? U prisustvu teške fetalne infekcije ili trauma rođenja, kongenitalne malformacije srca ili pluća, u intrauterina aspiracije (udisanja) amnionske tekućine može biti potrebno hitnu reanimaciju pomoći, koja može imati samo obučeno stručno osoblje uz upotrebu skupih dijagnostičkih i terapijskih medicinskih uređaja. Stezanje pupčana vrpca petlje tokom vrata maternice dilatacija i rotacija fetusa u materici je prepun teške akutne hipoksije, što je rezultiralo u oštećenom mozgu ili fetus umire bez dodatne isporuke.

U literaturi 18-20 stoljeća se često opisuju smrt mlade žene prilikom porođaja ili iz puerperalne groznice, koje pate od majke koja je rodila mrtvorođeno dijete ili izgubiti ga ranog detinjstva. Čak i više klase i bogate klase nisu bili imuni od takvih nesreća. Čak u školi, što znamo o smrti mladog supruga aristokrata Andrei Bolkonsky u romanu A. Tolstoja "Rat i mir". Naša generacija sreće mnogo više: možemo koristiti najnovija dostignuća moderne medicine. To nas pouzdano osigurava protiv neočekivane opasnim situacijama zdravlje i život koji se mogu javiti tijekom trudnoće ili porođaja. A nakon smrti bebe i željeni iskusili porođajne bolove psihički i fizički oporave i da je vrlo teško odlučiti o naknadnim trudnoće. Dakle, da li je vrijedno rizikovati svoju budućnost?

Udio u društvenim mrežama:

Povezani
HomebirthHomebirth
Doktori bolnice pokazala - djeca umiru u dimu cigaretaDoktori bolnice pokazala - djeca umiru u dimu cigareta
Anestezije tijekom porođajaAnestezije tijekom porođaja
Homebirth: da li je uvijek vrijedno rizikovati nepromišljeno?Homebirth: da li je uvijek vrijedno rizikovati nepromišljeno?
Početna rođenja: prednosti i manePočetna rođenja: prednosti i mane
Porođaja Video: Pucnjava na memorijskoj ili dokaz na sudu?Porođaja Video: Pucnjava na memorijskoj ili dokaz na sudu?
Nekonvencionalni rođenja: kod kuće, u vodi ili na putuNekonvencionalni rođenja: kod kuće, u vodi ili na putu
RazdijelitiRazdijeliti
Rođen u 32 tjedna trudnoćeRođen u 32 tjedna trudnoće
Vrste iz rodovaVrste iz rodova

© 2011—2022 GurusBaby.com